Gyengus™ weblapja

Hógolyó a pálma tövében

A Snowball (Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. white) garnéláim egy 15l-es akváriumban laktak. A szabadság alatt úgy döntöttem, új akváriumot kapnak. Egyrészt nem tetszettek a 15l-es akvárium oldal arányai, másrészt itt volt a remek alkalom, hogy nyitott akváriumom legyen, vízből kilógó növényekkel. Erről olvastam is egy leírást: link, ha jól értem a szűrést teljesen a növényekre bízza. Én azért meghagyom a szivacsszűrőt, sőt megduplázom :)

Régóta hallottam rólam, hogy a szárazföldi növények segítik a szűrést. Volt is futónövényem belelógatva és szerencsebambuszom beleállítva az akváriumba. Sikerült vennem egy szép nagy Vízipálmát (Cyperus alternifolius) így ezt is kipróbálhatom.

Egy 26l-es fekvő akváriumra esett a választásom, inkább az alapterület legyen nagy, mint a magassága. A 112l-es akvárium mellé került a felső polcra, közéjük hungarocell raktam, ne akarjanak egymáshoz átúszni a halak, garnélák.

Akvárium a helyén. Töltöttem bele kis vizet, aztán nagyon vékonyan beleöntöttem a talajt. A talaj Aquatic Nature Pro-Soil lett. A csomagolás szerint azonnal használható, mosás nélkül. Ezzel szemben fekete lett tőle a víz és különféle vízen úszó idegen anyagok voltak benne. Később betettem az akváriumba egy belső szűrőt ideiglenesen, hogy tisztítsa a vizet.

Az aranymetszésbe került a Vízipálma, jobb oldalra meg a szerencsebambusz (Dracaena sanderana). A pálma gyökerét betemettem a talajjal, így ott keletkezett egy domb.

A 15l-esből átültettem 4 tő Cryptocoryne wendtii, ill kaptam mellé még néhányat, Érdes tócsagazt (Ceratophyllum demersum) és Guadelupai tüskéshínárt (Najas guadalupensis). Ők kerültek középre és hátra. Az előtérbe Finom levelű amazonasi kardfüvet (Echinodorus tenellus) ültettem. Két tenellust a pálma dombjára ültettem. Természetesen a futónövény (Epipremnum pinnatum) se maradhatott ki az akváriumból.

A víz nagy része a 15l-es akváriumból való volt, a többi állott csapvíz, ezért betelepítettem a garnélákat.

A garnélák előző "lakásában" a világítás 2 fehér LED szalag volt az üvegen. Mivel az új kecó nyitott, ezért meg kellett oldanom a LED szalagok rögzítését. Egyúttal hozzácsaptam egy RGB LED szalagot is. 10x10-es alu zártszelvényből és alu csíkból készítettem el a világítás tartóját. A LED szalagok külön kapcsolhatóak, az RGBt emellett színenként is lehet. Talp helyett a polchoz csavaroztam.

További képek

Akvárium indítás: 2014. 07. 04.
A világítás elkészülte: 2014. 07. 06.

Kategóriák: Akvarisztika
Címkék: diy, garnéla, led, nano, snowball
Dátum: 2014. július. 10.
Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal:
« »