Gyengus™ weblapja

Cold wallets

A kriptovaluták egyik nagy előnye, hogy mindenki maga tudja őket tárolni, harmadik fél segítsége nélkül. Mostanában, hogy sorra mennek csődbe a különböző cégek és az emberek vesztik el az ott tartott kriptovalutájukat, különösen fontos a saját kriptovaluta tárca.
A kriptovaluta tárcák a privát kulcsot tárolják. Ezzel a kulcssal kell aláírni a tranzakciókat, hogy teljesüljenek. Minden privát kulcshoz tartozik egy publikus kulcs, amiből generálódik a tárca címe. Erre a címre lehet küldeni a kriptovalutákat.
A hot walletek, mint például egy böngésző bővítmény vagy egy alkalmazás, a számítógépen vagy a mobilon tárolja a privát kulcsot.
Ezzel szemben a hideg tárcák legfontosabb tulajdonsága, hogy offline módon tárolják a privát kulcsot és szükség van rájuk a tranzakciók aláírásához. Ebben a cikkben két cold walletet azaz hideg tárcát mutatok be.

Ballet Wallet

Ballet Wallet A Ballet Wallet gyakorlatilag egy kártya, többnyire fémből készül, de van olyan típusa ami műanyag. Ezen a kártyán található a tárca fő coinjának a címe és az entrópia. Utóbbi ketté van szedve és el van rejtve. Egyik része a QR kód alatt, másik a kaparós rész alatt található. Ezek segítségével lehet előállítani a tárcához tartozó privát kulcsot. Ezt a tárcához adott alkalmazással lehet megtenni, elérhető mobilra és számítógépre is.
Többféle mintájú és fő coinú tárcák közül lehet válogatni. Van olyan is, amelyiknél meg lehet adni nekik rendeléskor, hogy mi legyen a passphrase.
Fontos megemlíteni, hogy a fő coinon kívül más kriptovalutákat és NFT-ket is támogat, a pontos lista megtalálható a gyártó oldalán.
Ez a tárca ajándékozásra is kiváló, ugyanis a csomagolás úgy van kialakítva, hogy meg lehessen nézni a tárca címét kibontás nélkül is.
Vásárláskor a gyengus.nft kupon kódot használva, 5% kedvezményt kapsz, a gyártó hivatalos oldalán.

Ledger Nano

Ledger Nano S Plus

A Ledger Nano is egy hideg tárca. Jelenleg két fajta kapható, a Ledger Nano X és a Ledger Nano S Plus. A fő különbség köztük, hogy a Ledger Nano X-ben van bluetooth funkció és akkumulátor, illetve más a gombok elhelyezkedése. Ebből kifolyólag a Ledger Nano S Plus olcsóbb.
Jóval több kriptovalutát támogat, mint a Ballet Wallet. A teljes lista elérhető a Ledger oldalán.
Első bekapcsoláskor legenerálja a privát kulcsot, fel kell írni a visszaállító szavakat, ezeket vissza is kérdezi. A privát kulcsot egy külön chipben tárolja az eszköz, azt nem lehet belőle kiszedni. USB kábellel vagy bluetooth segítségével tartja a kapcsolatot a számítógéppel vagy a mobillal. Tartozik hozzá egy Ledger Live nevű alkalmazás, ennek segítségével lehet frissíteni a Ledger Nano firmware-ét és lehet feltelepíteni rá a különböző láncok alkalmazásait. Csatlakoztatni lehet, többek közt MetaMask-hoz is, úgy már kényelmesen lehet vele használni a különböző DEX-eket.
Három rosszul megadott PIN kód után visszaáll gyári állapotra, ez azt is jelenti, hogy új privát kulcsot generál. Így, ha illetéktelen kezekbe is kerül, nem tudják megszerezni a tárcán lévő kriptovalutákat.

A fentieken kívül léteznek más tárcák is, így mindenki megtalálhatja azt, ami neki szimpatikus és megfelel az igényeinek. A legfontosabb, hogy csakis kizárólag megbízható forrásból szabad ezeket beszerezni. Ez legtöbbször a gyártó hivatalos oldala. Ugyanis előfordulhatnak, preparált tárcák, melyek esetében a támadó is rendelkezik a privát kulcssal.

Nekem Ledger Nano van és meg vagyok vele elégedve. A Ballet Wallet-al még nincs tapasztalatom, de mindenképp ki fogom próbálni azt is.

Ballet Wallet: https://store.ballet.com/?ref=gyengus.nft
Ledger Nano: https://shop.ledger.com/?r=1445720fa376

Kategóriák: Kriptovaluta
Dátum: 2022. december. 06.
Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal:
« »