Gyengus™ weblapja

Pi Network bemutató

A Bitcoin és a legtöbb kripto deviza bányászata túlságosan erőforrásigényes és megfelelő technikai tudást igényel. A Pi Network célja egy mindenki számára elérhető és bányászható kripto deviza létrehozása. Az alkalmazás okos telefonon fut és nem terheli a telefon erőforrásait, nem meríti az akkumulátort. A fejlesztők célja továbbá, hogy egy globális fizetési platformot, gazdaságot hozzanak létre amiben az emberek pénzként használják a Pi-t.

Kizárólag meghívóval lehet regisztálni. Első indításkor az alkalmazás kérni fogja a meghívó kódot, oda írd be az enyémet: gyengus. Egy felhasználónak kizárólag egy fiókja lehet és csak egy eszközön futtathatja az alkalmazást. Ezt fogja biztosítani a KYC, amit később tesznek elérhetővé és kötelezővé mindenki számára. Ez azt jelenti, hogy hivatalos igazolvánnyal (személyi, jogosítvány vagy útlevél) kell a felhasználóknak azonosítaniuk magukat. Akik ezt nem csinálják meg, vagy valamiért nem sikerül nekik, elvesztik a fiókjukat és az addig gyűjtött Pi-ket, ezen kívül a meghívójuk is elveszti az utánuk kapott Pi-ket. Szóval nem érdemes csalni.
Jelenleg a 2. fázisnál tart a projekt. A következőben várható a KYC, ezt ez év végére vagy jövő év elejére ígérik, egyesek szerint csúszhat.

A Pi nem ingyen pénz, bármennyire is annak néz ki. Az alkalmazásban folyamatosan gyűlnek a Pi-k. Valójában a részvételt díjazzák, ebbe beletartozik az is, hogy valaki naponta rányom egy gombra amivel elindítja a bányászatot.

Az alkalmazást elindítva miután a regisztrációs folyamat el lett végezve, a lenti képhez hasonlóan néz ki az alkalmazás:

Ez az alkalmazás főoldala. Fönt középen látható az aktuális egyenleg. Jobb oldalt egy ikonsor.
A legfölső a Chat ikonja, van magyar szoba is, segítőkész emberekkel. Ezt érdemes időnként olvasgatni.
A pajzs ikon a 3. bányászati ciklus után jelenik meg. Ez a Security Circle, magyarul a biztonsági kör ikonja. Ide olyan embereket kell betenni akikben megbízunk. A rendszer 3-5 tag után ad extra Pi-t óránként. Érdemes több embert bevenni, hátha valaki éppen inaktív vagy később nem végzi el a KYC-t. A lista alján van egy "Add an existing Pi user" feliratú gomb, erre rákattintva, láthatjuk az általunk meghívott felhasználókat és aki minket hívott meg, őket könnyedén felvehetjük a körbe. Az előbb említett gomb alatt található egy "Add from contacts" feliratú is. Ezzel a telefonkönyvből lehet felhasználókat hozzáadni. Fontos, hogy a telefonszám nemzetközi formátumban legyen és ne tartalmazzon szóközt, különben nem sikerül a művelet. Csak olyan felhasználót lehet így hozzáadni aki megadta a telefon számát regisztrációkor.
A következő ikon az Earning team-é. Ebben a csapatban van aki meghívott és akiket mi hívtunk meg. A meghívottaink után is jár extra Pi óránként, ellenben itt nincs felső korlát.
A legalsó lévő villám ikonra kell naponta egyszer rákattintani a bányászat elindításához. Ezt szokta jelezni az alkalmazás értesítés formájában

Jelenleg a Pi-nek hivatalosan nincs értéke, ez majd a 3. fázisban várható amikor kikerül a tőzsdére, váltókba. Tippek, spekulációk vannak, ezek 1-100 $ közé teszik. Vannak zárt teszt közösségek ahol már használják a Pi-t fizetőeszközként. Egy külföldi csoportban láttam egy képet, mely szerint egy fizikai boltban elfogadják, ott 0.25 Pi volt 5 kg rizs ára, valaki kiszámolta ebből, hogy olyan 16 $-t érhet 1 Pi. Fontos, hogy ez nem hivatalos ár, még nem lehet Pi-t használni. Kizárólag a hivatalos alkalmazással lehet Pi-t gyűjteni.

Ahogy a következő ábrán látszik, időnként felezni fogják a bányászat sebességét, végül teljesen le lesz állítva.

Ezzel akarják megelőzni a Pi elértéktelenedését. Jelenleg a bányászat alap sebessége 0.2 Pi/óra. Érdemes addig csatlakozni, míg lehet bányászni.
Meghívó kód: gyengus

Initiative Q

Az Initiative Q-t volt PayPal fejlesztők készítik, hasonlóan a Pi-hez, ők is egy fizetési rendszert akarnak létrehozni saját devizával (Q). Regisztráció után feladatok vannak (felrakni a mobil alkalmazást, meghívni 5 embert 14 nap alatt), ezek elvégzéséért ad bizonyos összegű Q-t. Nem bányászik folyamatosan, mint a Pi. Azt írják az oldalukon, hogy 1 $/Q a célárfolyam. Ide is csak meghívóval lehet csatlakozni és egy embernek 1 fiókja lehet.
Nem kerül semmibe, szóval, gondoltam egy próbát megér ez is.

Hasznos linkek

Pi Network hivatalos oldal
Magyar nyelvű Facebook csoport
A White paper fordítása

Kategóriák: Kriptovaluta
Címkék: cryptocurrency, pi
Dátum: 2020. szeptember. 06.
Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal:
« »