Gyengus™ weblapja

Wabi kusa 2.0

Régebben próbálkoztam már wabi kusa készítéssel maradék növényekkel. Most úgy döntöttem, komolyabban belevágok. Utána olvastam a témának, tervezgettem.

Hozzávalók

Tálnak egy Ikea Vardagen üvegedényre és egy Ikea 365+ kávéscsészére esett a választásom. Talajnak fekete színű Dennerle Nano garnéla aljzatot vettem. Vettem még Tropica Premium folyékony növénytápot, ezt bekevertem ioncserélt vízzel, ezzel öntözöm a növényeket. A talajba zöld növényekhez való táprudakból tördeltem.
Növények:

Készítés

Az alkotás hevében elfelejtettem fényképezni a folyamatot, ezért csak a művelet kezdetéről és a kész wabi kusákról vannak képek. Az edényt és a kávéscsészét ioncserélt vízzel kiöblítettem. Öntöttem a talajból az edény és a csésze aljára. A növényekről lemostam a zselét és csipesszel beültettem a wabiba, előre kerültek a legalacsonyabbak, hátrébb a magasabbak. Az Utricularia Graminifolia-t úgy ahogy volt belegyömöszöltem a csészébe, nem volt szivem szétvágni és tetszett úgy. Az edényt feltöltöttem növénytáppal bekevert ioncserélt vízzel a talaj szintjéig. Fontos, hogy ne legyen magasabb a víz szintje, mert az kedvez az algásodásnak.

Elhelyezés

A wabi kusák ideiglenesen a palántáknak készített üvegházba kerültek. Itt napi 10 órát világít nekik egy 6500 Kelvines Philips energiatakarékos fénycső. Az üvegház egy használaton kívüli akváriumból készült, a belsejére hőtükör lett ragasztva a fényvisszaverés miatt, teteje üveggel és fóliával van lefedve. A világítás nagy fénye miatt gyémánt mintás Mylar fóliával takartam le az üvegház elejét. Sajnos így nem látszanak a wabik, cserébe több fény jut nekik. Március 18-án ki kellett költöztetnem a wabikat az üvegházból, mert kellett a hely a chiliknek, világos helyre ablak közelébe kerültek.

Kísérlet

A maradék növényekből ültettem virágföldbe. Ugyanúgy lefedtem, spricceltem őket ioncserélt vízzel és szellőztettem őket, mint a wabikat. Az alábbi képeken látszik, hogy némelyik növény sokat fejlődött a majdnem 2 hónap alatt.

Tapasztalatok

Az indítás óta sokat nőttek a növények.
Sajnos a Rotala Macrandra 'Red Mini' kizöldült a wabiban. Mitől lesz újra piros? Talán kevés neki a fény?
A Murdannia Keisak nagyon gyorsan nő, már többször kellett metszeni, a levágott töveket elültettem a többi mellé. Próbálkoztam vele akváriumban, ott nem bírta olyan jól.
A Micranthemum Sp. Monte Carlo és az Eleocharis Parvula mini terjeszkedik, utóbbi némelyik új szála a Monte Carlo közül nő ki.
A csészébe ültetett Utricularia Graminifolia először elkezdett feljönni, aztán körbevágtam, hogy jobban beleférjen a csészébe, később elpusztult. Érdekes módon a kis pamacsok amiket vajas dobozba ültettem, megmaradtak. Közben utána olvastam és kiderült, hogy homokba kell ültetni, igazából csak rá kell tenni a homokra, majdhogynem szálanként, vagy legalábbis kis pamacsokként.

Kíváncsian várom, hogy fognak fejlődni a növények az elkövetkező néhány hónapban.

Kategóriák: Akvarisztika
Címkék: wabi kusa
Dátum: 2018. március. 26.
Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal:
« »