Gyengus™ weblapja

WordPress oldal Docker dobozban

Az oldalam WordPress alapú, a biztonság, a könnyebb kezelhetőség és a hordozhatóság miatt, úgy döntöttem, hogy bezárom egy Docker konténerbe.

A Docker hasonló a virtuális géphez. Lényeges különbség, hogy a különböző konténerek osztozhatnak a kernelen és a folyamatok a gazda gépen futnak elkülönítve.

Sikerült találnom egy már kész Docker imaget. Ez Alpine Linuxot, Apache2-t és PHP7-et tartalmaz. Örültem neki, hogy új PHP verziót használhatok. Ez az ulsmith/alpine-apache-php7 image volt. Elég sok PHP modult tartalmaz, sajnos a WordPress hiányolta belőle a zlib-et.

Szóval inkább készítettem a fentebb említett image alapján egy sajátot. Ez már tartalmazza a zlib modult és a megadott időzónát beírja a /etc/TZ fájlba és a php.ini-be is. Úgy vettem észre, hogy az eredetinek utóbbiba valamiért nem sikerült beírnia. Az imagem felkerült a Docker Hubra. Tartalmaz egy példa docker-compose fájlt docker-compose.example.yml néven:

Itt látható, hogy a www könyvtárt fogja behúzni, ebben kell elhelyezni a Wordpress fájljait, ill a logs könyvtárban lesznek majd a logfájlok.
A továbbiakban látható néhány beállítás, melyek a php.ini megfelelő beállításait fogják megadni, kivéve az elsőt, mert az az Appaché.
Az image a

docker-compose up -d

parancssal indítható el.

Most, hogy már van egy futó konténer ami a gazda gép 8888-as portján figyel, irányítsuk rá a forgalmat! Mivel az Apache fel van telepítve, kézenfekvő azt használni proxynak. Egy egyszerű reverse proxyt kell beállítani.

A 6. sorban van egy kis extra, ez plusz információt ad a headerhez, ebből tudja majd a WordPress, hogy HTTPS kapcsolatról van szó. Ez azért szükséges, mert a proxytól már csak HTTP kapcsolat lesz.

Szükség volt néhány módosításra a wp-config.php nevű fájlban. Először is, a WordPressnek tudnia kell a saját címét:

És a MySQL szerverét is. Jelen esetben a MySQL szerver ugyanazon a gépen fut ahol a Docker:

$tmp = explode(".", $_SERVER['SERVER_ADDR']);  
$tmp[3] = "1";  
define('DB_HOST', implode(".", $tmp));

Valahogy így néz ki:

Kategóriák: IT
Dátum: 2017. február. 15.
Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal:
« »