Helium hálózat bemutató és lehetőségek ismertetése

Ezen az oldalon megtudhatod, mi is az a Helium hálózat és, hogyan lehet vele pénzt keresni.

Mi is az a Helium hálózat?

#
#

A Helium egy megosztott hálózata, olyan hotspotoknak melyek létrehoznak egy publikus, nagy hatótávolságú, vezetéknélküli hálózatot, LoRaWan képes IoT eszközöknek, például különböző szenzoroknak. Ezek a hotspotok a hálózat fenntartásában való részvételükért HNT tokent kapnak, ez a Helium blokklánc natív kriptovalutája.

Jobbra láthatók a HNT fontosabb adatai, például az aktuális árfolyama, piaci kapitalizációjának mértéke. A HNT-t el lehet adni - többek között - a Binance nevű tőzsdén (Ha a linkemen keresztül regisztrálsz, 10% kedvezményt kapsz a díjakból.).
A Helium hálózat Proof of Coverage-nek (PoC) nevezett hitelesítési eljárást valósít meg, ez a hálózati eszközöket ellenőrzi. Fontos megemlíteni, hogy a Helium hotspotok között legalább 300 m távolságnak kell lenni. A jutalom nagysága függ attól, hogy a hotspot hány másik hotspottal tudja felvenni a kapcsolatot. A Helium Explorer-ben meg tudod nézni térképen a jelenlegi hotspotok adatait, beleértve azt is, hogy mennyi jutalmat kaptak az elmúlt időszakban.

A hotspotok fogyasztása 5-10 W körüli. Mivel kisméretű, 24 bájtos adatcsomagokat továbbítanak ezért a sávszélességet se terhelik.

A Helium hálózat IoT eszközöknek lett kitalálva, ezek lehetnek például a már említett szenzorok (hőmérséklet, páratartalom, stb.), kisállat követők. Adódik a kérdés, hogy miért nem a meglévő mobilhálózatot használják? Azért mert a Helium hálózat használata kevesebb áramot igényel. Továbbá sokkal olcsóbb az adattovábbítás és nincs havidíja.
A Helium hálózatot már használják flottakövetésre, mezőgazdaságban, levegőminőség monitorozásra. Ez csak néhány kiragadott példa, a teljes lista megtekinthető a Helium oldalán.

Saját hotspot

Linxdot Helium hotspot

A legegyszerűbb módja csatlakozni a hálózathoz, vásárolni egy saját hotspotot. Én a Linxdot Helium Hotspot mellett döntöttem. Egyszerűen azért, mert ezt volt lehetőségem előrendelni. Funkcióban és felépítésben nem sok különbség van a Helium hotspotok között. Ez egy új hotspot, ezért csak 3 hónapot kell rá várnom, a többi sokkal később érne ide, de tudok olyan gyártóról, aki felfüggesztette a rendelések fogadását. Nagy a kereslet a Helium hotspotokra, nem tudják a gyártók tartani a lépést. Fontos, hogy itt Európában a 868 MHz-es verziót kell választani. Konfigurálni a Helium Hotspot nevű alkalmazással lehet, csakúgy, mint a társait. Ez a hotspot 399 Angol fontba kerül, szállítással együtt. Amennyiben használod a GABORGYENGE kupon kódot, 3% kedvezményt kapsz a hotspot árából. Mivel EU-n kívüli országból jön, valószínűleg kell rá fizetni VÁMot, ÁFÁt és a vámügyintézési díjat. Kattints ide a vásárláshoz

Emrit

Ha valaki nem tud vagy akar kifizetni annyi pénzt egy Helium hotspotért, akkor se kell feltétlenül lemondania róla. Az Emrit megveszi a hotspotot, beállítja és postázza ahhoz aki szeretné, amennyiben úgy látják, hogy a megadott helyre érdemes Helium hotspotot telepíteni. Úgy tudom, fizetnek minden költséget, beleértve a szállítási díjat, VÁMot, ÁFÁT, vámügyintézési díjat is. Mindezekért cserébe a Helium hotspot jutalma a cég számláján íródik jóvá, abból adnak 20%-ot az üzemeltetőnek, HNT token formájában. Ez kevésnek tűnhet, de ők állják a költségek nagyobb részét, így logikus, hogy ők kapjanak nagyobb részt a bevételből. Minden meghívott új tag után 5% bónuszt adnak 12 hónapon keresztül, ez a bónusz nem csökkenti a meghívott tag bevételét. Kattints ide a regisztrációhoz

iHub Global

iHub Global

Hasonlóan az előbbi céghez, ők is a saját hotspotukat küldik el az embereknek és megtartják a bevétel nagyobb részét. Az iHub Global 15%-ot ad a bevételből, ezt felemelik 25%-ra, ha az illető kiküld 5 vizsgálatot. Ezt a vizsgálatot a Heliumtrack nevű alkalmazásban tudja elkészíteni aki már regisztrált iHub Global felhasználó. Ez annyit tesz, hogy egy világtérképen meg lehet tervezni a leendő Helium hotspot helyét. Utána a program lefuttat néhány tesztet melyekből látszik, hogy érdemes-e hotspotot telepíteni a kiválasztott címre. Ezt az eredményt el is lehet küldeni az érdeklődőknek, akik könnyedén regisztrálhatnak és lefoglalhatják a hotspotot. A Heliumtrack 10 ilyen vizsgálat készítését teszi lehetővé ingyenesen. A korlátlan verzióért már fizetni kell.

Az iHub Global nagy hangsúlyt fektetett a partnerprogram kidolgozására, de ez nem MLM rendszer. A meghívott tagok után jutalékot adnak, ez az összeg nem csökkenti a meghívott tag jövedelmét.
Az első 5 ember után 10%-ot, ill 5 vizsgálat kiküldése után 20%-ot fizetnek, az illetőnél lévő Helium hotspot bevétele alapján. Ők a "Pro team".
A következő 10 meghívott tag után az előbbieket 5%-al emelik. Azaz 15% vagy 25% bónuszt fizetnek. Ők a "Bronze team".
A rákövetkező 10 tag után is emelkedik a jutalék 5%-al. Azaz 20% ill 30% bónuszt adnak. Ők a "Silver team".
A további meghívottak után is van +5%. Vagyis 25% ill 35% a jutalék mértéke. Őket "Gold team"-nek hívja a cég.
Ezek alapján én azt gondolom, hogy az iHub Global komolyabb mértékben jutalmazza az új tagok toborzását. Ez a lehetőség azoknak lehet érdekes, akik jók hálózatépítésben.

Elképzelhető, hogy fizetni kell a szállítási díjat (erről még nem tudok semmi konkrétumot, ha ez változik, frissítem a cikket) ill. ha fennakad a vámon, akkor az ezzel kapcsolatos járulékos költségeket is. Ezeket egy saját Helium hotspot után is fizetni kell. Ám valószínűleg ez még mindig kevesebbe fog kerülni, mint egy saját Helium hotspot. Bízom benne, hogy a jutalékok visszahozzák az induló költséget.

Kattints ide a regisztrációhoz

Ugrás az oldal tetejére
#